به گزارش
شبکه خبری تحلیلی حزب الله ،در روزهایی که بحث مهریه و ضمانت اجرای آن بار دیگر در صدر توجهات قرار گرفته، طرح پیشنهادی اصلاح قانون محکومیتهای مالی تحولات عمیقی را رقم زده که نهتنها ماهیت «حبس» برای بدهکاران را زیر سوال برده، بلکه نهادهای حقوقی تثبیتشدهای همچون حق حبس زوجه را نیز هدف گرفته است. این اصلاحات، اگرچه با نیت تسهیل امور قضائی و کاهش جمعیت زندانها تدوین شدهاند، اما به گفته کارشناسان با چالشهای جدی حقوقی، فقهی و اجتماعی روبهرو هستند که بیتوجهی به آنها میتواند تبعات گستردهای بهویژه برای زنان در پی داشته باشد. در ادامه، مهمترین مواد این طرح را بررسی و نقد میکنیم. این نقد و بررسی در نشستی با حضور مجید
جوزی وکیل پایه یک دادگستری و قاضی سابق و سمیه سادات حسنی
حلم کارشناس حقوقی و فعال حوزه زنان و خانواده صورت گرفته است.
در طرح اصلاح قانون محکومیتهای مالی چه نوشتهاند؟
ماده ۱- تبصره ۳: مراد از حبس در این قانون اعم از «نگهداری شخص در زندان» یا «محدود کردن شخص با استفاده از نظارت سامانههای الکترونیکی» است.
تبصره ۴: در مواردی که محکوم علیه به ازای دین مالی دریافت نکرده، مانند مهریه، دیه، خسارات ناشی از جرایم غیر عمدی یا ضمان قهری صرفاً نظارت سامانههای الکترونیکی اعمال میشود.
بنا بر اظهارات کارشناسان این اصلاحیه در واقع درصدد حذف یکی از مهمترین ضمانت اجراهای حقوقی، یعنی «حبس» است، بیآنکه جایگزین مناسبی برای آن پیشبینی کرده باشد. آنچه قانونگذار بهعنوان جایگزین پیشنهاد داده، تسری مفهوم حبس به نظارت الکترونیکی است. در این طرح صحبت از ۱۴ سکه به عنوان سقف هم موضوعیت ندارد، حتی برای یک سکه هم موضوعیت ندارد زیرا با حذف زندان دیگر به مقصود رسیدهاند و نظارت الکترونیکی ضمانت اجرای مناسبی نیست.