به گزارش شبکه خبری تحلیلی حزب الله ،«این دوریختی شما را ثروتمند میکند» یا «خانومهای عزیز میدونستین که تو شرایط بد اقتصادی میتونین درآمد حلال داشته باشین و دل خانواده دیگه رو با بچهدار شدن شاد کنین» این بخشی از دهها جملات صفحاتی است که اقدام به ترغیب زنان برای اهدای تخمک میکنند.با این وجود معاون درمان وزارت بهداشت سعید کریمی با اشاره به اینکه برای اهدای تخمک قانونی وجود ندارد، میگوید که در پروانههای جدید مراکز درمان ناباروری «موضوع اهدای تخمک فعلاً ممنوع شده» تا تکلیف لایحه اهدای تخمک مشخص شود.این در حالی است که دلالان به ازای هر بار اهدای تخمک، به فرد اهداکننده مبالغی از ۱۷ تا ۲۰ میلیون تومان پرداخت میکنند.
اهدای تخمک» یک روش موثر در درمان ناباروری است، منتها تنها قانون مصوب شده درباره روشهای درمان ناباروری، قانون «نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور» مربوط به سال ۱۳۸۳ است.
در این اثنا سختگیریهای بهزیستی و سازمانهای مرتبط درباره فرزندخواندگی سبب رونق بازار فروش تخمک شده است. در این روش، از یک زن دیگر تخمک گرفته میشود و در شرایط آزمایشگاهی با اسپرم همسر زن نابارور تلقیح میشود و جنین به رحم زن نابارور منتقل میشود.
اهدای تخمک تنها مختص به ایران نیست، بلکه در جهان «اهدای تخمک» یکی از روشهای شناختهشده جبران ناباروری است، به طور مثال در کشور بلژیک به ازای هر اهداکننده تخمک ۲ هزار یورو (بیش از ۱۲۵ میلیون تومان)و در انگلیس این رقم به ۸۹۳ یورو (تقریبی ۵۵ میلیون تومان) میرسد، البته این پرداختها بدون در نظر گرفتن هزینههای سفر، اقامت و نگهداری از کودک است.
متخصص زنان و زایمان و ناباروری نازنین محمد یاری میگوید اهدای تخمک به علمیترین شکل ممکن در کلینیکها انجام میشود و«به طور حتم یکی از روشهای مناسب برای زوجینی است که سالها در آرزوی فرزند بودهاند».در مقابل متخصص زنان و نازایی ژاله طاهری بیان میکند فروشندگان تخمک به دلیل مصرف داروهای هورمونی «مستعد آب آوردن شکم و ریه، پیچخوردگی و پارگی *، تغییر خلق و خو و بیماریهایی مانند کیست سینه و سرطان هستند».
با این وجود رئیس پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابنسینا محمدرضا صادقی با بیان اینکه ۱۵ درصد افراد مشکل ناباروری دارند، میگوید از این میزان ۵۰ درصد مشکل ناباروری مرتبط با بانوان است، «۱۰تا ۱۵ درصد خانمهای نابارور باید از تخمک اهدایی استفاده کنند» برای همین نیازمند تسریع در تصویب قانون اهدای تخمک هستیم تا ضمن توجه به سلامت جسمی اهداکننده بعد از اهدای تخمک، بستر شرعی آن هم لحاظ شود.