اخزای 35 درصدی چالش اصلی بازار سرمایه
گفتنی است افزایش نرخ بازدهی اوراق اخزا، یکی از عواملی است که بر سایر بازار های موازی همچون بازار سهام اثر منفی دارد و از جذابیت های این بازارها می کاهد. همانطور که بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل مهم ریزش بازار سرمایه در این روز ها را افزایش نرخ سود اوراق اخزا عنوان می کنند.
بررسی ها به وضوح نشان می دهد، رشد شاخص کل به واسطه ی کاهش نرخ سود این اوراق است که هفته ی گذشته در بازار سهام شاهد آن بودیم و شاخص کل به دنبال کاهش میانگین نرخ سود اوراق اخزا از نقطه حداکثری 37 درصد به حدود 33 درصد، توانست کندل های صعودی را به ثبت رساند.
اما به طور کلی بررسی روند معاملات در بازار بدهی نشان میدهد، نرخ سود این اوراق در هفته های اخیر به طور میانگین به 36 درصد رسیده است ( البته در برخی از این اوراق شاهد بازدهی بالاتری هستیم)، اتفاقی که در سال های گذشته شاهد آن نبوده ایم و یک رکورد غیر قابل انتظار ثبت شده که میتواند نشان دهنده پالسهای عمیق رکوردی در حوزه مالی کشور باشد.
تداوم محدودیت دامنه نوسان، عامل دیگری برای کاهش تقاضا
لازم به ذکر است تداوم کاهش دامنه نوسانات بازار، اهالی بازار سهام با هیجانات بیشتری دست به فروش سهام خود میزنند. با تداوم این تصمیم دست بازارگردانان هم برای کنترل بازار سرمایه و تلاش برای بهبود نقدشوندگی بسته شده و از سوی دیگر صندوقهای سهامی هم با وجود آنکه نقدشوندگی بالا مزیتشان میباشد، با صفهای فروش مواجه شدهاند.
ضمن این که کارشناسان معتقدند تداوم محدودیت دامنه نوسان، انگیزه سرمایهگذاری را از بازار سرمایه حذف خواهد کرد و سهامداران بسیاری تمایل به سرمایهگذاری دارند، اما بهدلیل وجود دامنه نوسان مثبت و منفی 2 درصدی حاضر به سرمایهگذاری نبوده و به این طریق سطح تقاضا دچار کاهش خواهد شد.
همچنین دیگر نکته ای که باید به آن اشاره شود، تداوم محدودیت دامنه ی نوسان مصداق مداخله گری در بازار است که از این رو می تواند وضعیت بازار سرمایه را آشفته تر کند چرا که شاخص کل با وجود این محدودیت طبیعتا عددی غیر واقعی را نشان می دهد.
گفتنی است به باور کارشناسان تداوم محدودیت دامنه نوسان قیمت کلیه نمادهای سهام و حق تقدم سهام در تمامی بازارهای بورس و فرابورس دردی از مشکلات بازار سرمایه دوا میکند و تنها با هدف کنترل شاخص انجام میشود.