به گزارش شبکه خبری تحلیلی حزب الله ،«خلاف کردم؛ پولش را میدهم» این را مهرداد پسر ۲۳ سالهای میگوید که به خاطر سرعت زیاد و حرکت مارپیچ در بزرگراه توسط پلیس راهور جریمه و متوقف شده است.
«مبلغ جدید جریمههای رانندگی پس از ابلاغ هیأت دولت به پلیس راهور و بررسی سازو کارها و تنظیم در سامانههای پلیس به زودی اجرایی می شود»؛ این جمله را رئیس پلیس راهور فراجا سردار سید تیمور حسینی میگوید.
قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در سال ۸۹ مصوب شد؛ طبق این قانون پلیس میتواند افزایش مبالغ جرائم راهنمایی و رانندگی را هر سه سال یک بار بر اساس تورم پیشنهاد داده و این موضوع در هیات دولت مطرح شود. این در حالیست که بر اساس اعلام پلیس، مبلغ جریمه ها از سال ۹۶ تا امروز که نرخهای جدید ابلاغ شد؛ بدون تغییر مانده بود.
سردار احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور میگوید که «مبلغ جرایم تخلفات رانندگی بازدارنده نیست و باید افزایش پیدا کند».
عین الله جهانی، معاون اجتماعی پیشین پلیس راهور فراجا هم با بیان اینکه «سالانه حدود ۱۹ به هزار نفر جان خود را در تصادفات رانندگی از دست میدهند» می گوید که طبق پژوهشهای انجام شده «افزایش جریمهها میتواند سالانه ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ نفر از تعداد متوفیان تصادفات را کاهش دهد».
رئیس پلیس راهور فراجا درباره افزایش نرخ جرایم رانندگی میگوید که « به هیچ عنوان نه در مجموعه پلیس و نه در مجموعه دولت، نگاه به درآمدزایی نیست و فقط هدف، بازدارندگی از خطر و رفتارهایی است که موجب تصادف میشود».
در کشورهای توسعهیافته از مبلغ بالای جریمهها بهعنوان عامل بازدارندگی از تخلفات رانندگی استفاده میکنند؛ بهعنوان مثال در فرانسه که میانگین درآمد در پایتخت حدود ۲۵۰۰ دلار است، مبلغ ۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار جریمه برای رانندگی در حالت مستی در نظر گرفته شده است. جریمه رانندگی در حالت مستی در ایران تا امروز ۲۰۰ هزار تومان و در نرخهای جدید ابلاغ شده هیأت دولت یک میلیون و پانصد هزار تومان میباشد.
کارشناس حمل و نقل و ترافیک شهرام جبارزادگان میگوید که عوامل بازدارنده در اعمال قانون از سوی پلیس باید به حدی باشد که رانندگان متخلف قادر نباشند هزینه جریمه تخلف رانندگی خود را در قالب سبد هزینه خانوار بگنجانند. این در حالیست که رئیس پلیس راهور فراجا میگوید که جرایم رانندگی در سبد خانوار قرار ندارند و « اگر فردی تخلف رانندگی نداشته باشد جریمه نمیشود؛ چه جریمه ۲۰۰ هزار تومان باشد چه یک میلیون تومان».
کارشناسان معتقدند که علاوه بر اعمال جرایم رانندگی، ایمنی خودروهای تولید داخل، ایجاد زیرساخت های لازم در جاده ها، احداث اقامتگاه ها و استراحتگاه های مناسب، بهبود وضع راه ها، نصب علائم هشداردهنده، گاردریل ها و تابلوهای بین مسیر و ... در کاهش تصادفات نقش موثری دارند.